Przygotowanie ciasta
Sernik to jeden z najpopularniejszych deserów, który można przygotować w domu. Przede wszystkim trzeba przygotować ciasto. Do jego przygotowania potrzebne będą: 200 g mąki, 100 g masła, 2 łyżki cukru pudru i 1 jajko. Masło należy roztopić i połączyć z mąką, cukrem i jajkiem. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Następnie należy je schłodzić w lodówce na ok. 30 minut.
Po schłodzeniu ciasto należy rozwałkować i wyłożyć nim formę do sernika. Można posypać je bułką tartą lub makaronem, aby uniknąć przyklejania się do formy. Następnie wstawić do piekarnika na ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Przygotowanie masy serowej
Do przygotowania masy serowej potrzebne będzie 500 g twarogu, 3 jajka, szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz skórka otarta z cytryny lub pomarańczy. Twaróg należy zmiksować z jajkami i cukrem na gładką masę. Następnie dodać proszek do pieczenia oraz skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy.
Masę serową należy wylać na upieczone ciasto i wstawić do piekarnika na ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu sernik powinien być lekko brązowy i delikatnie podskakiwać po uderzeniu w formę.
Dekoracja
Sernik można udekorować wedle uznania - np. owocami sezonowymi lub polewami czekoladowymi albo karmelowymi. Można też posypać go startymi migdałami lub wiórkami kokosowymi albo polać syropem klonowym lub malinowym.
Domowy sernik to doskonała propozycja na deser dla całej rodziny! Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym smacznym deserze, odwiedź Kulinarny Podryw przepisy, gdzie znajdziesz inne przepisy na domowe słodkości.